• مریم ارشادی
    مریم ارشادی موسس و صاحب امتیاز مرکز مشاوره و خدمات زنان و مامایی مادران آینده
  • مریم ارشادی موسس و صاحب امتیاز مرکز مشاوره و خدمات زنان و مامایی مادران آینده
  • مریم ارشادی موسس و صاحب امتیاز مرکز مشاوره و خدمات زنان و مامایی مادران آینده
پاره شدن کیست تخمدان برای خانم‌ها و افراد دارای رحم منتسب به زنانه‌ای که در سنین باروری هستند، امری طبیعی است. این موضوع زمانی اتفاق می‌افتد که کیست تخمدان از مایعات اشباع شده است و می‌ترکد. در ادامه متن به بررسی عوارض و علائم ناشی از آن خواهیم پرداخت.

دلایل پاره شدن کیست تخمدان

کیست تخمدان اتفاقی طبیعی در بین خانم‌ها و افراد دارای رحم منتسب به زنان است. البته این موضوع برای سنین بعد از دوران بلوغ و پیش از دوران یائسگی اتفاق می‌افتد که از جمله سنین باروری محسوب می‌شوند.
کیست تخمدان شامل یک یا چند کیسه پر شده از مایع است که شامل انواع مختلفی از جمله کیست فولیکولار، کیست آندومتریوما، کیست درموئید و… می‌شود که برخی از آنها به شکل طبیعی پاره شده و از بدن خارج می‌شوند.
  • در بسیاری از موارد کیست تخمدان علائمی را از خود بروز نمی‌دهد اما در پی ترکیدن و پاره شدن آن ممکن است خونریزی، درد و علائم دیگری برای فرد بروز داده شوند. از جمله دلایلی که برای پاره شدن کیست تخمدان می‌توان معرفی کرد شامل گزینه‌های زیر می‌شود:
    1. انجام برخی حرکات ورزشی: حرکات ناگهانی، سنگین و پرشی سبب پارگی کیست می‌شود
    2. ضربه: وارد شدن ضربه از دیگر دلایلی است که ممکن است موجب وارد شدن فشار و ترکیدگی انواع کیست شود
    3. مقاربت جنسی: پاره شدن کیست تخمدان ممکن است در حین مقاربت جنسی ایجاد شود که در بسیاری از موارد این اتفاق طبیعی است
    4. تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی مانند دوران قاعدگی از جمله دلایل پارگی کیست هستند که در این صوت نگرانی نیز وجود ندارد و رفع خواهد شد
    5. بارداری: به دلیل بزرگ شدن رحم در دوران بارداری، احتمال پارگی کیست افزایش خواهد یافت
    6. یبوست: اعمال فشار برای دفع مدفوع ممکن است سبب پاره شدن کیست تخمدان شود
    7. مصرف برخی از داروها: داروهایی از جمله داروهای ضد انعقاد خون سبب ترکیدن جسم زرد در تخمدان خواهند شد
در برخی موارد ممکن است آپاندیس، حاملگی خارج از رحم، خونریزی‌های داخلی با علائمی از پاره شدن کیست تخمدان اشتباه گرفته شوند. نکته مهم دیگر اینکه پارگی کیست هموراژیک در دوران بارداری ممکن است خطر مرگ را به همراه داشته باشد که بهتر است تحت کنترل پزشک راهکارهای کنترلی پیش گرفته شود.

علائم پاره شدن کیست تخمدان کدامند؟

اغلب ترکیدن و پارگی کیست تخمدان علائمی را به همراه خواهد داشت که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد. بهتر است با مشاهده هر یک از علائم سریعا به پزشک مراجعه شود.

احساس دردهای شکمی

احساس درد در ناحیه شکم از بارزترین علائمی است که پاره شدن کیست تخمدان به همراه خواهد داشت. به علت تفاوت در ساختار رگ‌های خونی احتمال پارگی کیست‌ها در سمت راست تخمدان بیشتر است.

تغییراتی در خونریزی

در زمان قاعدگی کیست‌های تخمدان به احتمال زیاد می‌ترکند. اغلب این موضوع را نمی‌توان تشخیص داد که این خونریزی چه تغییراتی را در دوران قاعدگی ایجاد کرده است.

التهاب شکمی

ایجاد التهاب در زمانی که کیست پاره می‌شود، بروز داده خواهد شد و بعد از آن خود به خود کاهش خواهد یافت. حتی فرد احساسی در این مورد نیز نخواهد داشت. این موضوع به این دلیل است که از شکم تخلیه شده و فشاری را به اندام‌های مجاور وارد نخواهد کرد.

بروز علائم مختلف برای برخی از افراد

علائمی از جمله حالت تهوع، بالا رفتن دمای بدن و همینطور سرگیجه از علائم خفیف است که پاره شدن کیست تخمدان در مواردی به همراه خواهد داشت.

وقتی کیست تخمدان پاره شد چه باید کرد؟

با پاره شدن کیست تخمدان نیازی به نگرانی نیست. در مواردی که علائم شدید بروز داده شود حتما باید به پزشک مراجعه کرد. در این صورت پزشک راهکارهای درمانی و دارویی را برای بیمار تجویز خواهد کرد.
در برخی از موارد داروهای مسکن برای تسکین درد برای بیمار به صورت قرص یا تزریق تجویز خواهد شد که در موارد شدید بیمار باید مقداری خون یا سرُم دریافت کند.
در مواردی که بیمار خونریزی داخلی نداشته باشد نیازی به جراحی نخواهد بود و بدون بستری شدن و سرپایی درمان خواهد شد. اما در مواردی که کیست ابعاد بزرگی داشته باشد موارد دیگری بروز داده خواهد شد.

در این صورت درد و خونریزی بیش از حدی را برای بیمار ایجاد خواهد شد که نیاز به انجام عمل جراحی ایجاد می‌شود. در مواردی که با درمان خانگی نیاز به تسکین علائم ناشی از پاره شدن کیست تخمدان وجود داشت، باید راهکارهای زیر را انجام داد:
از یک مسکن مانند استامینوفن یا بروفن کمک بگیرید
کمپرس گرم انجام دهید
دمنوش‌های خانگی گرم بابونه، پونه و یا نعناع بنوشید
به طور کامل استراحت کنید و فعالیت بدنی شدید به هیچ وجه انجام ندهید
در صورت تشدید علائم به پزشک مراجعه کنید
درباره maryam ershadi

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Document